tirsdag den 25. marts 2014

Inspiration : Hvidkål


Er hvidkål for fattigrøve?? Fakta er... at ikke bare har vi her fat i noget med lang holdbarhed (14-16 dage i køleskabet), men man får også en masse for pengene, hvis man husker at bruge kålen. Selvfølgelig kan sådan et kålhoved virke uoverskueligt, hvis man ikke har nogen planer med det... det har jeg selvfølgelig :-D Mine 5 favoritter er følgende:

På 1. pladsen - Karrykål med oksekød


Svits karry af i olie og tilsæt hakket oksekød.
Brun det godt… og tilsæt strimlet hvidkål (samme mængde som oksekød). Lad det stege sammen i 10 minutter.
Tilsæt blandede suppeurter i samme mængde som hvidkål eller hvad du nu har af grønsager … hæld vand på så det lige dækker og lad simre ½ time.
Så skal der pasta på (halvt så meget på, som af de andre ingredienser)… brug bare den billigste, den koger nemmest ud. Kog til pastaen er mør. Har du kommet for meget vand i… lad retten koge videre uden låg, så væden kan fordampe. Smag til med salt og peber.
Server evt. med syltede rødbeder.
Retten kan fryses men i det tilfælde, skal pastaen først tilsættes ved opvarmning... ellers bliver den for "smattet".

På 2. pladsen - Prinsessesalat


(4 pers.)
¼ lille hvidkålshoved (ca. 400 g)
ca. 10 skiver syltet rødbede (ca. 150 g)
1 æble
1 lille løg (ca. 50 g)
4-5 spsk. rødbedesaft
Fremgangsmåde:
Hvidkålen snittes fint... og rødløg hakkes.
Æble og rødbeder skæres i små tern.
Rødbedelage vendes godt rundt.
Trækker ca. 1 time inden servering.

På 3. pladsen - Brunkål


Brunkål er en... enten eller -ret. Jeg er vild med det... og specielt på andendagen er det rigtigt godt.
Et hvidkål snittes groft… 1-2 dl sukker smeltes i en gryde og tilsættes 1 tsk. margarine… inden kålen smides i gryden og der bliver skruet helt ned for varmen.
Bacon-kødboller laver jeg af 500g svinefars, 200g bacon i tern, 1 æg, 2 spsk. mel og et stort drys friskkværnet peber. Antallet af boller man skal brug lægges i gryden sammen med kålen… resten bruges dagen efter. Top kålen op omkring bollerne og lad gryden simre i 1½ time… vend bollerne en enkelt gang eller to. Smag til med salt og peber.
Brunkålen serveres med en god stærk sennep , hjemmesyltede rødbeder... Groft brød passer rigtig godt til.

På 4. pladsen - Okse pie


400g hakket oksekød
2 spsk. fedtstof (kunne være fedet fra stegt bacon)
2 hakkede løg
1/4 groftskåret hvidkål (eller spidskål)
1 spsk. karry
1 spsk. paprika
Salt
Vand eller bouillon (retten skal ikke sejle, kun akkurat være tilpas fugtig.
Kartoffelmos (Hjemmelavet er selvfølgelig bedst, men jeg får tit hjælp fra pulver)
Revet emmentaler eller andet ost.

Svits løgene i fedtstoffet og tilsæt oksefars.
Når farsen "gryner" tilsættes krydderier og blandes godt rundt.
Spidskålen hældes ved og temperaturen skrues helt ned... inden der tilsættes en smule vand eller bouillon.
Lad simre 15 minutter og smag så til med krydderier og salt.
Hældes i et smurt ildfast fad.
Kartoffelmos lægges ovenpå og fadet ryger i ovnen ved 200 grader i 15 minutter... inden den revet ost kommes ovenpå. Giv derefter retten yderligere 15 minutter... og så er der klar til servering ;-D

På 5. pladsen - Stuvede hvidkål


Til den stuvede hvidkål laver jeg en hvid opbagt sovs… har jeg en slat fløde, bliver den brugt… og kantonen skyllet med en anelse vand… og ellers bruger jeg ”vandet” fra den kogt kål, som i forvejen er blevet kogt mør. Kålen blandes i sovsen og varmes op… (Tilsæt evt.en anelse sennep for at give kålen kant) Tilsæt kogte gulerødder, så der kommer lidt mere "spræl" på retten.

4 kommentarer:

  1. uhm, jeg elsker altså kål - det smager dejligt, er BILLIGT, holder for eeevigt (jeg tror sagtens, de 14 dage du skriver kan overskrides ;-) ) og kan bruges i næsten alt. Mine favoritter er wok, suppe og grøntsags/kødsauce http://opholdsrum.wordpress.com/2013/09/21/kod-og-grontsags-sauce-med-pasta-og-rodbederakost/ :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret... de 14 dage kan nemt overskrides, jeg vil endda gå så langt, som til at sige 1 måned, hvis ikke mere :-D

      Jeg var selvfølgelig forbi din opskrift på kødsauce... og jeg er begejstret. Helt klart mad for mig. I det hele taget er din blog, en jeg allerede følger på tæt hold... jeg er bare desværre rigtig dårlig til at kommenterer. Det må jeg blive bedre til :-D

      - Pia

      Slet
  2. Og så glemte du lige den allernemmeste af dem alle sammen, kogt hvidkål serveret sammen med gulerødder, porrer og kartofler til en god frikadelle. Min onkel sagde engang til min mor: "Anna, hvidkål er altså ikke en grøntsag!" "Det er det her i huset", sagde min mor. Vi var alle vilde med hvidkål, og det var jo genialt, ikke mindst fordi man dengang ikke kunne købe alverdens grøntsager uden for sæsonen eller frosne.
    Og så min nemme ret, "hvidkålsrouletter uden rouletter". Når snittet hvidkål med vand og salt er kommet i kog, laver jeg et hulning i midten og lægger frigadellefars ned i. Når det er færdigt, hældes væden over i en gryde - jævnes og smages til med revet muskat, salt og måske lidt bouillon og en klat smør.
    Har man en énpersoners husholdning må man være opfindsom, så min form for irsk stuvning er med hvidkål, gulerødder, porrer og kartofler; den sidste halve time tilsætter jeg min slagters kålpølser og sommetider portionsmedisterpølser (fra slagter Jepsen i Flensborg). Godt rugbrød og sennep til. Får min søn øje på et hvidkål, er det den ret, han går hjem og laver - til en tre dage :-)
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elsebeth

      1000'ende tak for ny inspiration til hvidkål :-D Helt sikkert noget, jeg kan bruge. "Hvidkålsrouletter uden rouletter" skal snarest afpøves på kæresten.

      Håber virkelig mine andre læsere også læser alle dine små guldkorn... ellers går de glip af noget :-D

      - Pia

      Slet